Kinderen groeien niet vanzelf op tot gezonde, lichamelijk goed ontwikkelde jonge mensen.
Uithoudingsvermogen,bewegelijkheid en coördinatie moeten zich nog ontwikkelen.
Daarnaast individualiseert onze maatschappij steeds verder waarbij een groter beroep wordt gedaan op hun verantwoordelijkheid.
Daarbij is rekening houden met andere, maar vooral ook weerbaar zijn ten opzichte van de ander erg belangrijk, zelfvertrouwen en ontwikkeling van weerbaarheid zijn daarbij het sleutelwoorden.
De weerbaarheidstrainingen zijn er op gericht de kinderen zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun eigen grenzen te stellen. Tevens is het bedoeld als sportieve uitlaatklep waarbij de kinderen op een positieve wijze het ’teveel’ aan energie kunnen afblazen en innerlijke spanningen kwijt te raken.
In de jeugdlessen wordt er aandacht besteed aan een aantal zaken met betrekking tot het groepsgedrag zoals respect voor elkaar, omgangsvormen en assertiviteit. Het is ons doel de kinderen bewust onderdeel te laten zijn van de groep. Het gaat bij de jeugdlessen erom samen plezier te maken en weerbaarder te worden door middel van spelvormen, maar ook contact met elkaar te maken door te stoeien.
In de weerbaarheidstrainingen worden de kinderen zich bewust van zowel hun fysieke als mentale kracht en dat zal hun zelfvertrouwen vergroten.
De trainingen worden verzorgt door;
Sensei Gerard Toussaint,
Hij is lichaamsgericht therapeut en heeft meer als 30 jaar ervaring als trainer, coach.
Bij de karate kids werken we meteen zogenaamd slippensysteem
Het toekennen van graden aan kinderen in vechtsporten zoals karate biedt verschillende voordelen:
- Motivatie en betrokkenheid: Kinderen hebben vaak behoefte aan duidelijke doelen om naar toe te werken en regelmatige erkenning van hun vooruitgang. Het slippensysteem biedt hen structuur en helpt te begrijpen waar ze zich bevinden in hun trainingsreis naar hun zwarte band. Tevens helpt het hen bij hun motivatie om vooruitgang te blijven boeken.
- Zelfvertrouwen opbouwen: Het behalen van kyu-graden geeft kinderen een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen. Naarmate ze hogere graden behalen, groeit hun geloof in hun eigen vaardigheden en capaciteiten, wat een positieve invloed heeft op hun zelfbeeld en hun vermogen om uitdagingen aan te gaan.
- Leerproces ondersteunen: Het slippen systeem helpt kinderen om hun leerproces te structureren door hen te laten zien welke technieken en concepten ze op elk niveau moeten beheersen. Dit bevordert een gestage vooruitgang en voorkomt dat ze overweldigd raken door te complexe vaardigheden.
- Discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen: Het streven naar hogere graad vereist discipline, toewijding en doorzettingsvermogen. Kinderen leren waardevolle levenslessen over het belang van volharding terwijl ze hun weg banen door de verschillende graden.
- Respect en traditie: Het moedigt respect voor traditie en autoriteit aan, wat essentiële aspecten zijn van veel oosterse vechtkunsten. Kinderen leren niet alleen respect te hebben voor hun instructeurs en medestudenten, maar ook voor hun mede studenten en hun omgeving .
Al met al biedt het toekennen van graden aan kinderen in vechtsporten een gestructureerde en motiverende benadering van training, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van zowel fysieke als mentale vaardigheden die hen ten goede komen in de sport en daarbuiten.
Soms is er wat onduidelijkheid over het knopen van de band, obi.
Hiernaast een voorbeeld hoe dit gedaan kan worden.
Mocht je na het zien van het plaatje nog steeds moeite hebben met het knopen is dat geen probleem. In de dojo helpen we je graag want zeker in het begin is en blijft het knopen van je obi lastig.